Kritickú situáciu na Domaši riešime, vypúšťa sa menej vody

09.01.2012 Vranov nad Topľou

Bratislava 9. januára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v súčasnosti kritickú situáciu na Vodnom diele (VD) Veľká Domaša spôsobenú nízkou hladinou rieši. Potrebné opatrenia na stabilizovanie situácie už dlhodobejšie vykonáva rezortná organizácia ministerstva životného prostredia – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Krajský úrad životného prostredia v Prešove.

Jedno z prvých riešení bolo zníženie odtoku vody z priehrady z pôvodných 4,9 m3/s na 2,5. V prípade, ak sa do 20. januára situácia nezlepší a suché počasie bude pokračovať, vodohospodári navrhnú ďalšie riešenia. Od plnohodnotnej funkčnosti priehrady je navyše závislých niekoľko miestnych podnikov. Tie totiž potrebujú k svojej výrobe prítok z rieky Ondava. Ak by sa voda vo vodnej nádrži vyčerpala a pretekala ňou len rieka Ondava, pre fabriky by nastali existenčné problémy.

\"Ide o mimoriadnu situáciu, keďže takýto suchý rok zatiaľ zhruba v 50-ročnej histórii VD Veľká Domaša ešte nebol. Slovenský vodohospodársky podnik a Krajský úrad životného prostredia v Prešove hľadajú riešenia prakticky za pochodu,\" povedal minister József Nagy (Most-Híd). Od začiatku meraní zrážok na našom území (ktoré sa vykonávajú od roku 1881) bol totiž na jeseň 2011 na celom území Slovenska druhý najnižší úhrn zrážok (po jeseni v roku 1959).

Znížením prietoku vypúšťaného do rieky Ondava na 2,5 kubického metra (m3) vodohospodári spomalili znižovanie hladiny vo vodnej nádrži a oddialili tak dosiahnutie jej minimálnej prevádzkovej hladiny do leta. V tejto chvíli nie je jasné, ako by sa správala rieka Ondava pod priehradou v prípade, ak by hladina rieky pod priehradou bola dlhodobo nízka.

Vodné dielo Veľká Domaša sa začalo stavať v roku 1962 a dokončené bolo o päť rokov neskôr. Postavené je na rieke Ondava a situované v horskom prostredí Ondavskej vrchoviny. Účelom priehrady bola akumulácia vody pri vyšších prietokoch a okrem nich aj na priemyselné využitie, riedenie odpadových vôd z miestnych podnikov, energetické využitie, ale aj zavlažovanie 17.000 hektárov oblastí pod vodným dielom a v neposlednom rade chov rýb, rekreácia i šport.

TASR dnes informovala hovorkyňa MŽP SR Beatrice Hudáková.
 

Vyberte región